O Panorama Atual do Sake na Europa (Tony Yip)
Na última década, a Europa passou a ser um mercado vibrante para o saquê, com restaurantes estrelados (não japoneses) aderindo ao sake em suas cartas e com a importação da bebida crescendo de forma vertiginosa (França, por exemplo, aumentou as importações em 200% na última década). Nessa aula do Prof. Tony, direto de Paris, vamos entender quais os estilos mais apreciados na Europa, como é o desafio de promover o sake em países tradicionalmente consumidores de vinho e qual é o futuro da bebida na região.
Tony Yip (@tony.m.t.yip)
Diretor da VSF Wine Education, escola e distribuidora com base em Londres, Tony é educador credenciado pela WSET e SSA. Com mais de seis certificações internacionais em saquê, entre elas o JSS Academy 2020, SSA Advanced Sake Sommelier e Kikisake-shi, Tony também é juiz recorrente em diversos concursos de saquê e vinho, como o “Kura Master”, “Concours des Vins de Chablis”, “Challenge Millésime Bio” e “Concours des Vins à Orange”, entre outros.
Thank you
Thank you very much!
Thank you !!
Hi M. YIP, How you explain that Norway is the no. 1 in value imported sake?
Good evening Mr Yip! How is the market for Sake Sommelier profession in Europe?
You explained the issue of the world Sake. So would you avocate using “Japanese Sake” or “Nihonshu”? Or other?
Hello, do you think the increase of sake consumption in Europe is more about trying new products and out of curiosity, or do you think more and more customers are having sake in a regular basis ?
Hi Tony! I am curious to confirm if you see still a growing interest in Nihonshu in Europe, especially Paris and London or if we are currently in a plateau?
Hi Tony! I´ve been in Paris in the end of 2019, and was able to check in loco how sake is a trend there. I was glad to taste Sake at Septime tasting menu, a very famous place for natural wine lovers. How do you think wine and sake can work together to grow together in those pandemic times? What can we do in Brazil to make consumers more acquainted with sake?